24 Noi. 2015

Importanța centrelor de colectare a deșeurilor electrice pentru comunităţi

_MG_9277Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă un flux în continuă creştere. Se estimează că reprezintă 4% din cantitatea totală de deşeuri generate, rata de creştere fiind de aproximativ 3 ori mai mare decât a deşeurilor solide municipale. Acest lucru a condus la crearea, în special în vechile state membre UE, a unei infrastructuri de colectare şi reciclare ce a permis depăşirea, chiar şi de 4 ori, a ţintei de colectare de 4kg/locuitor prevazută de legislaţia europeană pentru deşeurile electrice.

Centrele de colectare DEEE au apărut ca o necesitate firească pentru gestionarea deșeurilor electrice, fiind o verigă importantă între posesorul de deşeuri, respectiv cetăţean, şi reciclator. Cele 8 Structuri de Economie Socială (SES), create în Centre de Colectare pentru deșeuri electrice, oferă servicii gratuite de preluare a DEEE de la populație (la centru și prin preluarea de la domiciliu) precum și de la firme și instituții.

În plus, cele 8 centre de colectare din județele Alba, Bacău, Brașov, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Suceava și Timiș fac parte din primul proiect destinat dezvoltarii Rețelei Naționale a Centrelor de colectare a deseurilor electrice din România, co-finanțat din fonduri europene și menit a îmbunătăți situația profesională a 64 de persoane din categorii defavorizate. La aceste centre de colectare au fost angajate 29 din cele 64 de persoane vulnerabile, acestea fiind parte a echipelor care oferă cetățenilor aceste servicii de colectare gratuită a deșeurilor electrice.

_MG_8885Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt o categorie aparte de deșeuri. În primul rând, DEEE-urile  conțin substanțe periculoase pentru sănătate și mediul înconjurător, fiind de 10 ori mai toxice decât alte deșeuri. De aceea, trebuie colectate într-un spațiu special amenajat, în condiții de deplină siguranță, cu respectarea normelor de mediu. Apoi, aceste echipamente conțin materiale utile care pot fi recuperate, printr-un proces de reciclare corectă, protejând astfel resursele naturale. De asemenea, procesul de reciclare al acestor materiale trebuie să se realizeze în condiții speciale și să respecte norme și standarde stricte, reglementate la nivel european.

Centrele de Colectare DEEE  oferă servicii gratuite de preluare a acestor deseuri, atât populaţiei, cât şi societatilor şi instituţiilor. Pentru a beneficia de serviciile acestor centre, cetăţenii sunt invitaţi să apeleze TelVerde 0800 444 800, număr disponibil gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic între orele 9.00-17.00.